Aktuális információk

MIÉRT FEKETE AZ AUTÓGUMI?

2018.11.22.

Ha valaki egy múzeumban (vagy opcionálisan a Google képkeresőjében) igazán régi autókat, például az 1910-es évekből származó Ford T-modelleket lát, meglepve konstatálhatja, hogy az autógyártás őskorában a gumiabroncsok szép fehérek voltak. Ami persze valahol logikus is, hiszen a gumi természetes állapotában tejfehér színű. Fel is merül a kérdés: ugyan miért festjük már vagy száz éve feketére az autógumit?

A gumi persze alapállapotban nemcsak fehér, de puha is, könnyen kopik, sérülékeny - ha jobban belegondolunk, azon felül, hogy levegőt lehet fújni bele, nem éppen optimális arra, hogy gumiabroncsot gyártsunk belőle. Erre hamar rájöttek az autógyártók is, és a gumit különféle adalékanyagokkal kezdték el megerősíteni. Eleinte a cink-oxid és a magnézium-oxid terjedt el, az ezekkel kezelt gumi szép fehér volt, de aránylag strapabíró.

AZTÁN BEÜTÖTT AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ.

A háborúban a hadigazdaság egy csomó fontos nyersanyagra rátette a kezét, így a cink- és magnézium-oxidra is, az autógyárakat meg szépen megkérték, hogy legyenek szívesen olyan anyagokat használni, amelyek a lőszergyártásban nem létfontosságúak. Lázas kísérletezés kezdődött, és 1917-ben meg is találták a tökéletes gumierősítőt: a szenet. Pontosabban a kormot, még pontosabban az ipari kormot, szénfekete-adalékanyagot, E153-at. (Nem vicc, ételfestékként az élelmiszeripar is használja a növényi eredetű kormot, ami kémiailag nem igazán tér el attól, amit az autógumi anyagába kevernek. Sőt, ugyanezt “aktív szén” néven gyógyszerként, hasmenés ellen is fogyasztjuk.) A szén- és olajipar melléktermékeként olcsón és nagy mennyiségben állt rendelkezésre, és csodás tulajdonságokkal vértezte fel a kerekeket.

Az ipari korom a gumit erősebbé és stabilabbá teszi, javítja a tapadását, a szakítószilárdságát és vízállóságát a sokszorosára növeli, az élettartamát megháromszorozza - és mellékesen feketére festi. A mai gumiabroncsok anyagában nagyjából legalább 30 százalékot tesz ki az ipari korom, aminek a gyártása óriási iparággá vált. Az éves termelés eléri a 13 millió tonnát, ennek a 70 százaléka autógumikban köt ki, elsősorban Kínában és Indiában (ahol egyébként az elszálló árak miatt éppen krízis van kitörőfélben).

forrás: index.hu, https://index.hu/tudomany/til/2018/11/22/miert_fekete_az_autogumi


Téligumiabroncs térkép

Összegyűjtöttük, hogy hazánkban és Európa országaiban milyen előírások vonatkoznak a téli gumi és a hólánc használatára. - az OKF weblapja nyomán.

forrás: OKF weboldal


Legyünk körültekintőek, mielőtt felszereljük a nyári gumiabroncsokat
Használt abroncsok: figyeljünk a kockázatokra!

A tavasz kezdete a gumiabroncscsere ideje: leszereltetjük a téli kerekeket, átveszik a helyüket a nyáriak. Az autósok túlnyomó része több éve használatban lévő gumiabroncsokat tart otthon, éppen ezért felszerelés előtt nem maradhatnak el az ellenőrző vizsgálatok, hogy kiderüljön: kielégítik-e az abroncsok az elvárt minimális követelményeket? Nagyon lényeges, a tapadást alapvetően meghatározó tényező a gumiabroncs kora. Egyetértés van a gumiabroncs ipari szakemberek között abban, hogy az első felszereléstől számított legfeljebb hat szezonig szabad visszatenni a gumiabroncsokat a felnikre, mivel az ennél tovább megtartott abroncsokkal járművünk menettulajdonságai – különös tekintettel a nedves felületen mutatott képességekre és a fékútra - számottevően romolhatnak. Jó tudni, hogy a legfeljebb három évig szakszerűen (azaz száraz, hűvös, UV-fénynek nem kitett helyen) tárolt abroncs az újjal egyenértékűnek számít, viszont a tíz esztendős gumiabroncsokat az alapanyag elöregedése miatt általában akkor is célszerű lecserélni, ha futófelületének állapota ezt egyébként nem indokolná. Az öregedés egyértelmű jele a kirepedezett profil és oldalfal, s e folyamatot már nem tudjuk visszafordítani, legfeljebb szakszerű és rendszeres ápolással, helyes tárolással késleltethetjük.

Magunk is könnyedén meggyőződhetünk a gyártási időpontról: az oldalfalba nyomva megtaláljuk a DOT jelölést, és mögötte négy számot. A második kettő a gyártási évre, az első kettő pedig a gyártás hetére utal, vagyis például a DOT 3613 azt jelenti, hogy a gumiabroncs 2013. év 36-ik hetében készült. Az abroncsok élettartama szempontjából meghatározóak a használati körülmények is. Így például, hogy milyen a jármű állapota, rendben vannak-e lengéscsillapítói, felfüggesztései. Befolyásoló tényező az autó kezelése, azaz rendszeresek-e a gyors, akár kerékkipörgéses indulások és az erőteljes fékezések, mennyire egyenletes sebességgel hajt a vezető, hogyan közelíti meg a járdákat, padkákat, és nem utolsó sorban a keréknyomás. Utóbbi megválasztásánál a jármű kezelési könyvében szereplő értékek az irányadók. A túlzott és a túl alacsony nyomás is káros az abroncs szerkezetére, ráadásul a jármű fogyasztására és biztonságára is rossz hatással van.

A már említett futófelületnél a profilmélység ellenőrzésére is fordítsunk időt. Igaz, hogy törvényileg előírt minimum az 1,6 mm, ám nem szabad megvárni, míg idáig lekopik a mintázat. Téli abroncsnál 4, nyárinál 3-mm-t ajánlanak a szakemberek, mint a biztonságos kezelhetőséget még garantáló minimumérték. Természetesen a futófelületet és az oldalfal állapotára is figyelni kell, a felmérést mindenképpen bízzuk hozzáértőre.

Amennyiben kiderül, hogy új nyári abroncsra lesz szükségünk, a vásárlást ajánlott szakműhelyben, szakáruházban lebonyolítani, ott, ahol nemcsak - akár több évre szóló - garanciát, valamint számlát kapunk, hanem az elhasznált gumiabroncsot is átveszik, és gondoskodnak annak környezetbarát begyűjtéséről és hasznosításáról.


Életveszélyes lehet a téli gumi a nyári időszakban

2014.09.05.

Azt ma már szinte mindenki tudja, hogy nyári gumival télen nagyon veszélyes közlekedni. Pedig az ellenkezője is okozhat súlyos balesetet.

Augusztus végén két autó ütközött frontálisan a 2-es főúton. A balesetben ketten meghaltak, gyerekek is sérültek. A két kocsin összesen hét téli és egy nyári gumi volt. Hogy ennek volt-e szerepe a tragédiában, még vizsgálják a szakértők. De téli gumit használni nyáron egyébként is veszélyes.

forrás: Hír24, http://www.hir24.hu/belfold/2014/09/04/eletveszelyes-lehet-a-teli-gumi/


A TyreAWARE kampány útnak indul Európában

Az európai gumiabroncsgyártó szövetségek a mai napon hivatalosan elindítják a TyreAWARE kampányt. A projekt célja, hogy felhívja a kereskedők, hatóságok és vásárlók figyelmét a gumiabroncsok karbantartáshoz, tárolásához és szervizeléséhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókra.
A TyreAWARE kampányt az Európai Abroncs- és Gumigyártó Szövetség (ETRMA) és annak tagjai hozták létre. A segédanyagot 14 nyelvre fordították le, és ingyenesen tölthetőek le a kampány interaktív weboldalán: Magyar nyelvű prospektus


A weboldal látogatói a TyreAWARE kvízben – amely jelenleg angol nyelven érhető el – próbára tehetik tudásukat arról, hogy hogyan lehet a legjobban gondoskodni gumiabroncsainkról. A kvíz itt érhető el: Kvíz

Hasonlóan az két évvel ezelőtti téli gumiabroncs kampányhoz, amikor „Önnek van 10 métere megállni. Az élet nem törésteszt. Váltson téli gumira!” szlogenekkel hívtuk fel a lakosság és döntéshozók figyelmét a téli gumiabroncs jelentőségére, a TyreAWARE azt a kulcsfontosságú célt szolgálja, hogy bővítse a fogyasztók ismereteit a nyári és a téli gumiabroncsok használatával kapcsolatban.

A weboldalon elérhető anyagok a gumiabroncsok tárolására, vásárlására, karbantartására és szervizelésére vonatkozó tényeket és tanácsokat mutatják be. A videók többek között arról adnak információt, hogy mikor ideális lecserélni az abroncsokat, miért fontos a helyes guminyomás nyomonkövetése, illetve, hogy mikor érdemes téli gumira váltani.

Fazilet Cinaralp, az ETRMA főtitkára ezzel kapcsolatban elmondta, hogy „a gumiabroncsok komplex és magas szintű technológiai termékek. A gumiabroncsok futófelülete jelenti az egyetlen pontot, ahol a jármű érintkezik az útfelülettel. A most átadott információk és javaslatok betartásával a gumiabroncsok biztonságosabbá válnak, hosszabb lesz az életciklusuk, a járművek kevesebb üzemanyagot fogyasztanak, kevesebb CO2-t bocsájtanak ki, és csendesebbé válnak.”

„A TyreAWARE kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmet arra, hogy a megfelelően kezelt gumiabroncsok minősége és értéke nem csökken az idővel. Szeretnénk elérni, hogy a fogyasztók felismerjék, milyen nagy szerepük van a gumiabroncsok kiválasztásában és helyes karbantartásában. Mindez hozzájárul az élettartamuk meghosszabbításához, és a minőségük megőrzéséhez. Célunk az is, hogy elmondjuk: az abroncsgyártók folyamatosan dolgoznak a termékeik minőségének fejlesztésén úgy, hogy közben a fenntarthatóság szempontjait is figyelembe veszik.”– nyilatkozta a kampány kezdete alkalmával Morenth Péter, a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) ügyvezető elnöke.

A TyreAWARE kampányt a gumiabroncsgyártók hozták létre a gumiabroncsokkal kapcsolatos információk tudatosítására annak érdekében, hogy bővítsék az érdekcsoportok általános ismereteit, illetve hogy megkönnyítsék az oktatáshoz és tanácsadáshoz kapcsolódó törekvéseiket.

A gumiabroncsok környezeti hatásainak csökkentésére folyamatosan nyomást gyakorolnak a jogszabályok. Ugyanakkor az ETRMA arra figyelt fel, hogy számos érdekcsoport téves információkkal rendelkezik a gumiabroncsokról és a gumiabroncs-iparról. Az érintett érdekcsoportok felé irányuló tanácsadási és oktatási tevékenység támogatására a gumiabroncsgyártók úgy érezték, szükséges bővíteni az ismereteket.

***

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) Az ETRMA az európai gumiabroncs ipar központi szövetsége, és elkötelezett a gumiabroncsok által generált környezeti hatások csökkentése iránt, ugyanakkor biztosítani kívánja a gumiabroncsok biztonsági teljesítményének magas színvonalát.

***

További információ:

Morenth Péter
ügyvezető elnök

+361 7896970

morenth@hta.org.hu
www.hta.org.huHogyan csökkenthetjük az ország üzemanyag-fogyasztását tíz százalékkal?

2014.09.01.

Egyes becslések szerint, ha a Magyarországon közlekedő valamennyi gépjármű abroncsát a megfelelő értékre pumpálnák fel, az ország üzemanyag-fogyasztása azonnal csökkenne tíz százalékkal! 10 pontba gyűjtöttük a semmibe sem kerülő ötleteket.

1. Minden abroncs kopik, de…

Normál használat mellett a talaj kicsi szemcsékben gumidarabkákat dörzsöl le az abroncs futófelületéről. Ez természetes folyamat, de nem mindegy, hogy mennyi idő, illetve kilométer után kell új abroncsokat beszereznünk. A kopást megállítani nem lehet, de lassítani igen, és ehhez a legtöbb esetben elég havonta néhány perc: A megfelelő keménységűre pumpált gumiabroncsok élettartama hosszabb, tapadásuk biztosabb, az autó úttartása jobb, és a fogyasztása pedig kisebb. És, ami a legfontosabb: a vezetésbiztonság és az abroncsok élettartama is nő, ha odafigyelünk a megfelelő nyomásértékre.


2. A sebesség, a terhelés és a nyomás kapcsolata

A fenti három fogalom szorosan összefügg, és nagymértékben befolyásolja a fogyasztást, az abroncsok élettartamát és a biztonságot. Egy példa: az abroncsban uralkodó nyomás jelentős mértékben befolyásolja annak terhelhetőségét. Ha nagyobb terhet szállítunk, utánfutót húzunk, meg kell növelnünk a nyomást, de mindig csak az autónk gyári előírása szerinti mértékben. Így a gumiabroncs kevésbé kopik és az autónk kevesebbet fogyaszt. (A családi nagyutazás után állítsuk vissza a megfelelő értékre.) Az is segíti az abroncsok élettartamának megőrzését, ha csökkentjük az egyébként megszokott sebességünket.


3. Nem elég a cipő orrával megrugdosni

A látszólag rendben lévő abroncsok nyomását is ellenőrizni kell, havonta legalább egyszer, mondjuk a lakóhelyünkhöz legközelebb eső benzinkúton. Az optimális persze az lenne, ha a teljesen hideg abroncsokban lévő nyomást tudnánk ellenőrizni, például még reggel, otthon, ugyanis az így mért szám a valós. A kívánt érték az, amit az autó kézikönyvében, vagy jellemzően a vezető felőli első ajtó környékére ragasztott matricán tesz közzé a gyártó. A kis táblázatban eltérő értéket adnak meg egy-két utasra számítva, jól felpakolt kocsira, dízel- illetve benzinmotorra, és megint mást, ha utánfutót vontatunk. (Ha a nyomást meleg gumin ellenőrizzük, a gyártó által előírt számokhoz 0,3 bar-t hozzá kell adni.)


4. Ne feledkezzünk el a pótkerékről!

A legtöbben elfelejtik a csomagtartó mélyére elásott pótkerékben ellenőrizni a nyomást, ebben az esetben egy esetleges kerékcserénél kínos meglepetés érhet bennünket.


5. Mikor alacsony a nyomás?

Az egyenetlen kopás csökkenti a gumiabroncsok élettartamát, ezért érdemes időről-időre ránézni a futófelületre. Ha az abroncs futófelületének két szélén jelentkezik a kopás, a gumi „vállas”, akkor alacsony a nyomás. Ilyenkor az abroncs jobban kopik, túlságosan felmelegszik, és az autó a nagyobb gördülési-ellenállás miatt többet fogyaszt. Ha „nem számottevő mértékben”, mondjuk csak 0,5 barral kisebb a kerekekben lévő nyomás az előírtnál – amit ránézésre nem lehet megállapítani –, a gumi élettartama rövidebb lesz az elvárhatónál. Szakemberek szerint 10%-kal alacsonyabb nyomás mintegy 10%-al csökkentheti a futásteljesítményt. Amennyiben még kisebb a nyomás, arra is számíthatunk, hogy a fogyasztás akár drasztikus mértékben is megnő, a tapadás viszont csökken. Ha olyan abroncsokkal közlekedünk, amelyekben mindössze 0,5 bar nyomás van, a fentieken túl az abroncsokat véglegesen tönkretesszük.


6. Ha túl nagy a gumiban lévő nyomás

Ilyenkor a futófelület közepe lesz kitéve aránytalanul nagy terhelésének. Igaz ugyan, hogy a nagyobb nyomás akár mérhető fogyasztáscsökkenést is eredményezhet, de semmi sincs ingyen: ilyenkor a gumiabroncs élettartama éppúgy csökken, mint az autó stabilitása és tapadása, és a futómű is gyorsabban kopik, mint ideális nyomás esetén.


7. Ha a futófelületen mélyedéseket és domborulatokat látunk

Ebben az esetben valószínűleg nem elég a nyomáspróba: szerelő tudja megállapítani, hogy a kerekek kiegyensúlyozatlansága vagy a felfüggesztés, a lengéscsillapítók, esetleg a kormányrendszer kopott alkatrészei okozzák-e a bajt. Az átlós kopás helytelen centrírozásra éppúgy utalhat, mint alacsony nyomásra. A kerekek össze- és széttartásának beállítása, valamint a futómű hangolása egyébként is hasznos: nemcsak a féloldalas, illetve az egy-egy foltban történő kopást lehet vele elkerülni, de a gyári értékekre beállítva a legkisebb az abroncsok kopása, ugyanakkor a legjobb a tapadás, és végső soron a legbiztonságosabb a vezetés.


8. Mikor kell cserélni az abroncsot?

A futófelület bordái között színes jelzőcsíkokat, esetleg kidudorodásokat találunk. Ha ezek a csíkok egy szintbe kerülnek a bordák felszínével, mindenképpen le kell cserélni az abroncsot. Ilyenkor a bordák magassága már csak 1,6 mm. Ez a hazai és több európai szabályozás szerinti minimális árokmélység, de nem éri meg feszegetni a határokat. A szakemberek egybehangzó ajánlása alapján nyári gumiknál 3 mm, a téli szett esetén 4 mm-es értéknél vegyünk új abroncsokat.


9. A legjobb érték mindig a gyártók által ajánlott!

Ragaszkodjunk a gyártók által megadott abroncsnyomás értékekhez, és havonta egyszer ellenőrizzük azokat: így lesz a használatuk a legbiztonságosabb, a legtakarékosabb, és így szolgálnak bennünket a legtovább!


10. Folyamatos nyomásvesztés

A rendszeres nyomásvesztés a kerék vagy az abroncs szerelési hibájára utal. A nyomás pótlása csak ideiglenes megoldás, minél előbb forduljunk szakemberhez!A gumiabroncs DOT száma

2014.03.12.

Az utóbbi években több autós kiadványban és számos online felületen megjelent cikknek köszönhetően egyre több gumiabroncs vásárló érdeklődik a megvásárolni kívánt gumiabroncs DOT számáról, mondván: ha a gumi nem az aktuális évben került gyártásra, akkor már nem is érdemes megvenni.

A DOT szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. A DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.

Mégis mi a gond a nem az adott évben gyártott gumiabroncsokkal? – vetődik fel a kérdés.
A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig mindenképpen újnak tekinthető, azaz felszerelhető!

A gyártási folyamat során a gumiabroncsba olyan adalékanyagok kerülnek, amelyek megakadályozzák a minőségromlást, az elöregedést és a futóteljesítmény romlását. Ezek az adalékanyagok biztosítják, hogy az abroncs tulajdonságai élethosszig megmaradjanak. A HTA szakértői szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerű volt és a felszerelést követő további 5 évig használható.

Ugyanakkor hivatalos, legális vásárlás esetén semmiféle garanciális hátrány sem érheti a fogyasztót, mert a garancia a vásárlás napjától érvényes, nem a gumiabroncs gyártási idejétől. Ha több évvel korábban gyártott, korábban nem használt abroncsot találunk jó áron, nyugodtan vegyük meg, nem fogunk rossz üzletet kötni!

A HTA tagcégek gyakorlata szerint 5 évnél idősebb új gumiabroncsokat nem szoktak értékesíteni, általában a legtöbb értékesítésre kerülő abroncsot az aktuális vagy az azt megelőző évben gyártották, ritkábban két évvel korábban. Az 5 évesnél fiatalabb gumiabroncsok teljes értékű termékként forgalmazhatóak, az 5 évnél idősebbeket szokták már olcsóbban árusítani a kereskedők.

Jelenleg nincs olyan jogszabály, ami szabályozná, hogy mikor kell a gumiabroncsokat véglegesen lecserélni, de a HTA szakembereinek véleménye szerint 10 évnél idősebb - akár még nem használt - abroncsokat semmilyen körülmények között ne vásároljunk meg, és ne is használjunk már!


Váltson téligumiabroncsra!

2013.10.15.

A HTA 2013 októberétől téligumiabroncs váltás szükségességét hangsúlyozandó kampányba kezdett, hogy az felmérje az autósok tudását a gumiabroncs használat kérdésében és felhívja a figyelmüket a váltás fontosságára.

A váltás elmaradása nemcsak felesleges anyagi kárt okozhat, de akár életekbe is kerülhet. Figyeljen oda embertársaira, váltson téligumiabroncsra.További információk a téligumiabroncs menüben érhetők el.


AZ ÚJ EURÓPAI UNIÓS GUMIABRONCS CÍMKÉZÉS NOVEMBER 1-TŐL

2012.06.16.

Az Európai Parlament 2009. április 22-n fogadta el azt az EU-rendeletet, amely szerint 2012 novemberétől a gumiabroncsokat címkézni kell, hasonlóan, mint a háztartási gépeket.

A rendelet célja a vásárlók megfelelő, összehangolt tájékoztatásán túl a biztonságos, energiatakarékos és környezetet kevésbé terhelő abroncsok használatának előmozdítása.

A rendelkezés minden 2012 júniusa után gyártott, az EU területén újonnan értékesített személyautó, SUV, kishaszongépjármű és teherautó gumiabroncsra vonatkozik; nem tartoznak viszont a hatálya alá többek közt az újrafutózott, off-road, verseny- és oldtimer gumik, valamint az ideiglenes használatra szánt tartalék abroncsok.

A 7,5 cm x 11 cm méretű címke, amely alapján az üzemanyag-takarékosságról, a nedves úton való tapadásról, és a gördülési zajról kaphatunk információt, így néz ki:

Hogyan kell értelmezni a gumiabroncs címkén található információkat?

1. Üzemanyag-hatékonyság

Az üzemanyag-fogyasztás és ezáltal a széndioxid-kibocsátás szoros összefüggésben áll a gumiabroncsok egyik lényeges paraméterével, a gördülési ellenállással. A gördülési ellenállás a kerekek útpályán való gördülésekor folyamatosan fennálló ellenálló hatás. A legyőzéséhez szükséges vonóerő létrehozásához a motornak üzemanyag kell. A gördülési ellenállás legyőzése az összes üzemanyag fogyasztás elég jelentős részét, kb. 20%-át teszi ki, ezért fontos törekvés az abroncsok gördülési ellenállásának csökkentése.

A címkén a gördülési ellenállás mérése által meghatározott üzemanyag-hatékonyságot egy A-tól G-ig terjedő skálán tüntetik fel, ahol az A a legjobb, a G pedig a leggazdaságtalanabb eredményt jelenti. Az értelmezést színek is segítik: a kedvezőbb tulajdonságokat jelző zöldektől a szabályozás hatályba lépése után már nem is engedélyezett pirosig.
A termék teljesítményét az adott üzemanyag-hatékonysági kategóriára (a példán B-re) mutató fekete nyíl jelzi.
Az egyes kategóriák közti lépcsők azonos felhasználási körülmények mellett: 0,1-0,15 liter/100 km. A különbség az A és G kategóriába tartozó abroncsok között 15000 km éves futásteljesítmény esetén 80 literre tehető, ami 100 km-en nagyjából 0,5 litert jelent.


2. Fékút nedves úton

A nedves útfelületen való tapadás a gumiabroncsok egyik legnagyobb súllyal bíró biztonsági paramétere; a címkén látható információ ezen belül is a fékútra vonatkozik.
Az osztályozás A-tól F-ig történhet , ahol A a legjobb, F a legrosszabb. (A G-t itt nem használják,és a rendelet hatályba lépését követően F osztályú termék sem hozható forgalomba.)

Az egyes kategóriák közti különbségek 3 m-től 6 m-ig terjednek, a jármű 80 km/h sebességről történő lefékezésekor. Az A és F kategóriába tartozó termékek fékútja közti különbség több mint 18 m is lehet.


3. Gördülési zaj

A közúti forgalom zajának (amely nemcsak kellemetlen, hanem az egészséget is károsítja) egyik fő forrása az abroncsok úton való gördülése. A gumiabroncs saját zajának mértékét decibelben tüntetik fel, és fekete ívekkel jelölik; minél több a fekete ív, annál zajosabb az abroncs.

Ahogy az ívek száma is mutatja, 3 besorolási osztály létezik:
- 1 fekete ív: 3 dB-lel kevesebb, mint a 2016-ig bevezetésre kerülő új európai határérték
- 2 fekete ív: már megfelel a jövőbeni európai korlátozásnak
- 3 fekete ív: megfelel az aktuális európai korlátozásnak

Alacsony zajszintű abroncsok esetén a fenti információkat ez az itt látható jelzés is kiegészíti majd a címkén.